Confidenţialitate

Ylva Johannson: România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Cătălin Predoiu: Putem adera dacă Parlamentul de la Haga va lua o decizie favorabilă României | AUDIO

Aderarea la spațiul Schengen a României și Bulgariei nu este subiect de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) ce este în desfășurare la Bruxelles. Oficialii europeni vor discuta astăzi despre progresul și vulnerabilitățile spațiului Schegen.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, spune că până la finalul anului ar putea fi luată totuși o decizie pozitivă pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Am avut recent o misiune de informare în Bulgaria, care a fost cu adevărat reuşită. Voi folosi acest prilej pentru a vorbi despre acest lucru şi despre cât de bine pregătite sunt ambele ţări – atât România, cât şi Bulgaria – pentru a adera la spaţiul Schengen şi am în continuare ca obiectiv să avem această decizie în acest an” a declarat comisarul european.

Un Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României şi Bulgariei, dar în etape: mai întâi pe spațiul aerian, din luna martie anul viitor, şi apoi pe cel rutier rutier şi cel maritim, în etapa a doua.

Prezent la discuțiile din Consiliul JAI, Cătălin Predoiu, ministrul român de Interne, spune că există încă timp ca România și Bulgaria să primească un vot pozitiv anul acesta.

”Astăzi nu se votează procesul de extindere a Spațiului Schengen. Rezultatul evaluării în Bulgaria este pozitiv. Acum, ceea ce urmează important este dialogul dintre guvernul olandez și parlamentul olandez. Abia după aceea vom putea ști care sunt pașii următori. Timp pentru ca Parlamentul de la Haga și guvernul olandez să ia o decizie există. Și după ce această decizie este luată, putem să vedem dacă facem pași procedurali în continuare, dar timp există” a declarat oficialul român.

Ministrul de Interne mai spune că nu vrea să se lanseze în speculații legate de data de la care România și Bulgaria ar putea fi primite în spațiul Schengen, dar că se poartă discuții intense cu partea austriacă.

”Schengen, extinderea Spațiului Schengen e un subiect de interes pentru cetățenii români, pentru companiile românești, dar, în același timp, și pentru mediul de afaceri austriac prezent în România și  pentru mediul de afaceri din alte țări prezente în România, pentru partenerii noștri externi, există foarte multe interese economice la mijloc (… ) În acest moment este prematur să fac speculații, ba chiar aș putea să spun că orice speculație ar dăuna discuțiilor. Tot ce pot să vă spun este că lucrăm pe acest canal – ministerul de Interne român, ministerul de Interne austriac, dar în legătură și cu alți decidenți politici” a mai afirmat Cătălin Predoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock