Confidenţialitate

Xi Jinping a discutat miercuri la telefon cu Volodimir Zelenski. Prima convorbire între cei 2 lideri de la începutul războiului

Liderul chinez Xi Jinping a discutat miercuri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat presa de stat, după ce Beijingul a declarat că dorește să acționeze ca mediator de pace în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Nu au fost publicate alte detalii despre convorbirea telefonică, scrie Associated Press. Apelul a fost confirmat de o purtătoare de cuvânt a guvernului chinez.

China a încercat să pară neutră în acest război, dar a refuzat să critice invazia Moscovei în Ucraina.

Guvernul lui Xi a publicat o propunere de pace în februarie și a cerut o încetare a focului.

Xi și președintele rus Vladimir Putin au emis o declarație comună înainte de invazia din februarie 2020, în care spuneau că guvernele lor au o „prietenie fără limite”.

Mesajul lui Volodimir Zelenski

„Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de semnificații cu președintele Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a scris președintele Ucrainean pe Twitter.

Mesajul lui Xi Jinping pentru președintele ucrainean: „Negocierea este singura cale de ieșire viabilă”

Liderul chinez Xi Jinping a făcut apel la negocieri între Rusia și Ucraina într-o convorbire telefonică miercuri cu președintele ucrainean, avertizând că „nu există niciun învingător într-un război nuclear”.

Guvernul lui Xi va trimite un „reprezentant special” în Ucraina pentru discuții despre o posibilă „soluționare politică”, a precizat o declarație guvernamentală raportată de televiziunea de stat.

China a încercat să pară neutră în acest război, dar a refuzat să critice invazia Moscovei în Ucraina. Xi și președintele rus Vladimir Putin au emis o declarație comună înainte de invazia din februarie 2020, în care spuneau că guvernele lor au o “prietenie fără limite”.

Negocierea este singura cale de ieșire viabilă”, a declarat televiziunea de stat într-un raport privind comentariile lui Xi către Zelenski.

„Nu există niciun învingător într-un război nuclear”, a precizat raportul. „Toate părțile implicate ar trebui să rămână calme și reținute în abordarea problemei nucleare și să privească cu adevărat la viitorul și destinul lor și al omenirii în ansamblu și să lucreze împreună pentru a gestiona criza.”

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Cosmin Popa, istoric, despre Pentagon Leaks: Cred că ajutorul României a fost mai consistent decât se arată în documentele astea | VIDEO