Confidenţialitate

Cosmin Popa, istoric, despre Pentagon Leaks: Cred că ajutorul României a fost mai consistent decât se arată în documentele astea | VIDEO

România ajută cu pregătire militară Ucraina. De acord sau împotrivă? Autoritățile de la București refuză să declare public care este ajutorul dat Ucrainei. În ultimele luni, mai multe sondaje arată că românii sunt printre cei care sprijină cel mai puțin ajutorul militar acordat Ucrainei, inclusiv în termeni de finanțare. Cosmin Popa, istoric – cecetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” de pe lângă Academia România – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM.

Despre Pentagon Leaks

Cătălin Striblea: România a contribuit cu zboruri sau recunoașterea aeriană în adâncime, la care am luat parte cu un avion cu pilot și două cu drone. Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei și instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei. Ce înseamnă asta?

Cosmin Popa: „Din punctul meu de vedere, nu sunt lucruri noi. Dacă vă uitați pe harta maritimă și vedeți că Insula Șerpilor se află la 20 de mile maritime față de teritoriul României. Țineți minte emoția îndreptățită care s-a ridicat atunci când rușii s-au hotărât și au și reușit temporar să ocupe Insula Șerpilor încercând o militarizare.

Dacă vă închipuiți că România a stat doar și s-a uitat la ceea ce i se pregătea de către Rusia sigur că lucrurile s-au întâmplat exact invers. Cred că ajutorul României a fost mai consistent decât se arată în documentele astea, mai important pe anumite segmente ale războiului și în anumite situații. Faptul că noi nu comunicăm despre instrucția soldaților ucraineni”.

Cătălin Striblea: Asta se înțelege de aici, că România instruiește soldați ucraineni.

Cosmin Popa: „Eu cred că era evident că toate țările vecine într-o formă sau alta instruiesc soldați ucraineni. Este foarte evident și dacă observăm ce se întâmplă pe drumurile noastre – că sunt o serie de ambulanțe înmatriculate în Ucraina care cu siguranță vin aici cu soldați pe care îi extrag, îi aduc. Faptul că s-au făcut pavilioane temporare într-o serie de spitale militare românești – nu mai avem o pandemie – sunt și ele sigur pentru tratarea răniților. Era clar că Ucraina nu poate suporta o asemenea sarcină, încărcare pe toate sistemele ei atâta vreme cât este o țară în război.

Problema necomunicării ajutorului militari este mai importantă decât dacă ne-am lăuda sau nu cu așa ceva. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem toți – mă gândesc și la autorități: dacă această politică de discreție dusă până la limita dezinformării a ajutat la ceva. Pentru că asta nu a împiedicat și nici nu a schimbat planurile rușilor în Moldova, nu a schimbat planurile propagandei rusești în România. Nu a făcut decât să creeze un spațiu mai larg de manifestare acestor forme de intruziune pro-ruse”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reuniune a aliaților Ucrainei la Ramstein, condusă de secretarul american al Apărării | AUDIO