William Brînză, plasat sub control judiciar

Fostul deputat William Brînză, candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut, a fost  ridicat de procurorii DIICOT și dus la audieri, pentru a da explicații într-un dosar în care e acuzat de evaziune fiscală și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Prejudiciul adus statului de William Brînză ar fi de 1 milion de euro, iar pentru a recupera această sumă,  procurorii i-au pus sechestru pe avere.

William Brînză a fost audiat într-un dosar mai vechi, deschis în decembrie 2014, când s-au făcut zeci de percheziții în București, Ilfov, Iași, dar și la sediul Ministerului Fondurilor Europene. 100 de persoane au fost conduse atunci la audieri, inclusiv mama lui William Brînză, pe numele căreia ar fi fost înregistrată o firmă fantomă.

De altfel, rețeaua din care face parte fostul deputat este acuzată că ar fi înființat mai multe firme fantomă pe numele unor persoane sărace din Moldova și Republica Moldova. Aceste firme se ocupau de comerțul cu produse din carne. Marfa era plimbată de la o societate la alta, pentru ca firmele implicate în rețea să se sustragă de la plata dărilor către stat.

Membrii grupării sunt acuzați și că pe baza unor documente false au obținut ilegal fonduri europene nerambursabile, dar și credite bancare pe care nu le-au mai înapoiat. Surse judiciare citate de mediafax susțin că în acest dosar ar fi implicat și fratele lui William Brânză, Daniel Brînză. În calitate de administratori a două firme, aceștia ar fi înregistrat mai multe facturi fictive, luate de la o grupare infracțională, privind achiziții de consultanță. Banii virați în baza facturilor false ar fi fost retrași din bancă și astfel s-ar fi produs un prejudiciu de 4 milioane de lei.

William Brînză a intrat în politică în 2004, când a obținut un mandat de deputat din partea PRM. A intrat mai târziu, în PDL, unde ulterior a fost președinte al filialei din diaspora.

Anul trecut, a candidat la alegerile prezidențiale din partea Partidului Ecologist Român. William Brînză se recomanda drept un tânăr de 42 de ani, curajos, ce corespunde din punct de vedere moral și constituțional și care nu poate fi acuzat de nimic.

(Sursa foto: facebook William Brînză)

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS