Trump invocă „promisiunile respectate” și o „renaștere a Americii” în discursul despre starea națiunii

Încrezător că va fi achitat în procesul de destituire din Senatul american, unde republicanii săi sunt majoritari, președintele Donald Trump susține, miercuri dimineața, discursul despre starea națiunii.

În fața Congresului de la Washington, liderul de la Casa Albă a invocat „promisiunile respectate” și o „renaștere a Americii”, având susținerea datelor economice pozitive, ceea ce îl plasează într-o lumină favorabilă în ochii electoratului.

În schimb, rivalii politici democrați se dovedesc dezbinați în plină perioadă electorală.

„Spre deosebire de predecesorii mei, eu îmi respect promisiunile”, a declarat președintele.  „Duşmanii Americii sunt pe fugă… Averile Americii sunt în creştere … Anii de declin economic s-au terminat”, a adăugat Donald Trump.

„Dacă veniţi ilegal în ţara noastră veţi fi de acum încolo îndepărtaţi cu promptitudine”, a avertizat el.

În ropotele de aplauze ale republicanilor prezenți în sală, liderul american a lăudat recentele acorduri comerciale cu China, Canada şi Mexic şi şi-a apărat bilanţul în domeniul imigraţiei.

Preşedintele şi-a reafirmat dorinţa de a-i retrage la termen pe soldaţii americani de pe frontul din Afganistan, declarând că SUA nu pot avea rol de „menţinere a ordinii” în această ţară.

„[Qasem] Soleimani a fost cel mai mare măcelar al regimului iranian, un monstru care a omorât sau rănit mii de americani care serveau în Irak”, a precizat Donald Trump. „Mesajul nostru pentru teroriști este clar: Nu veți scăpa niciodată de justiția americană. Dacă ne atacați cetățenii, vă veți pierde viața!”, a adăugat acesta.

„[Nicolas] Maduro este un conducător ilegitim, un tiran care îşi brutalizează poporul [venezuelean – n.r]. Însă, controlul lui Maduro asupra tiraniei va fi distrus”, a afirmat liderul de la Casa Albă, care l-a prezentat pe opozantul Juan Guaido, ovaţionat la scenă deschisă atât din tabăra republicană, cât şi din cea democrată.

„America va fi prima naţiune care îşi va înfige steagul pe Marte”, a completat Donald Trump, referindu-se la ambițiile spațiale ale administrației sale.

Senatorii ar urma să îl dezincrimineze, miercuri, pe șeful Casei Albe de acuzația că a abuzat de putere în relația cu regimul ucrainean, făcând presiuni pentru a fi începută la Kiev o anchetă împotriva democratului Joe Biden, fost vicepreședinte în administrația lui Barack Obama, considerat principal contracandidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Donald Trump a ignorat sau nu a observat tentativa democratei Nancy Pelosi de a-l saluta cu o strângere de mână înainte de discursul său privind Starea Uniunii. La final, aceasta a rupt ostentativ o copie a discursului .

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS