Washington Post: Administrația SUA deține 14.000 de fotografii cu închisorile CIA, inclusiv din România

Majoritatea fotografiilor prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan și Polonia, însă există imagini și de la centrele CIA înființate pe teritoriul României.

Pozele, în format electronic, prezintă cadre din interiorul și exterorul închisorilor CIA, deținuți și angajați ai serviciului secret. Pot fi văzute celule și băi ale centrelor de detenție.

Un oficial american, citat de Washington Post, a declarat că acestea par să fi fost realizate pentru a justifica modul în care sunt cheltuiți banii de către CIA.

 Existența celor 14.000 de fotografii va provoca probabil o nouă întârziere în activitatea comisiilor militare de la Guantanamo Bay, în condițiile în care avocații apărării cer ca imaginile să fie predate.

Jurnaliștii Washington Post consideră că Administrația americană va refuza să predea fotografiile cu ofițeri CIA sau cu alți membri ai personalului, argumentând că siguranța lor ar putea fi pusă în pericol.

Autoritățile de la București au negat existența unro centre CIA în România.

Fostul președinte Ion Iliescu a recunoscut însă, într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, că a pus la dispoziția CIA un sediu în România, dar nu știa ce destinație va avea acesta.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS