Confidenţialitate

Washington: Camera Reprezentanţilor a aprobat planul de stimulare economică post-pandemie

Camera Reprezentanţilor a adoptat, miercuri, planul de 1.900 de miliarde de dolari pentru stimularea economiei post-pandemie, unul dintre cele mai ambițioase programe de acest tip din istoria SUA, potrivit France Presse.

Preşedintele Joe Biden ar urma să promulge, vineri, textul.

Proiectul prevede acordarea unei sume suplimentare de 300 de dolari pe săptămână pentru şomeri, milioane de americani urmând să fie eligibili pentru asigurare de şomaj până pe 6 septembrie. Planul mai prevede că  ajutoarele de şomaj în sumă de 10.200 de dolari vor fi scutite de impozite.

Planul mai alocă 1.400 de dolari, sub formă de plăţi directe, majorităţii americanilor şi dependenţilor acestora. Suma acordată va scădea în cazul persoanelor cu venituri de peste 75.000 de dolari şi limitată în cazul persoanelor care câştigă 80.000 de de dolari pe an.

Pragurile limită pentru persoanele care completează declaraţii de venituri comune sunt duble faţă de aceste plafoane.

Guvernul va stabili eligibilitatea pe baza celor mai recente declaraţii fiscale.

Creditele fiscale pentru persoanele cu copii vor fi prelungite cu un an. Pragul va creşte la 3.600 pentru un copil cu vârsta de sub 6 ani şi la 3.000 de dolari pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Planul alocă circa 20 de miliarde de dolari producţiei şi distribuţiei de vaccinuri pentru Covid-19 şi circa 50 de miliarde de dolari pentru testări şi urmărirea contactelor persoanelor infectate.

O sumă de 25 de miliarde de dolari va fi alocată pentru asistenţă pentru chirii şi utilităţi şi circa 10 miliarde de dolari pentru ajutoare destinate susţinerii plăţii ipotecilor.

Planul mai alocă 350 de miliarde de dolari ajutoarelor necesare statelor şi autorităţilor locale şi tribale.

Peste 120 de miliarde de dolari vor fi destinate şcolilor.

Programul de asistenţă prin suplimentarea nutriţiei va beneficia de o creştere a finanţării cu 15%, până în septembrie.

Proiectul include o extidere a subvenţiilor şi a altor prevederi necesare pentru a ajuta americanii să îşi permită asigurarea medicală.

Ajutoarele alocate restaurantelor se ridică la aproape 30 de miliarde de dolari. Legea extinde credite fiscale acordate angajatorilor pentru a menţine locurile de muncă.

Proiectul a fost adoptat de Cameră cu 220 de voturi şi 211 împotrivă, fără susţinere din partea republicanilor, care afirmă că piaţa muncii şi-a revenit suficient de mult pentru a nu mai avea nevoie aproape deloc de măsuri de stimulare. Democratul Jared Golden s-a opus.