Wall Street îl vrea pe Romney la Casa Albă

Americanii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a-și alege președintele. Barack Obama și contracandidatul său republican, Mitt Romney sunt umăr la umăr în sondaje.

Totuși, pe Wall Street, favorit e fostul guvernator al statului Massachusetts și nu actualul președinte.

Potrivit unui sondaj realizat de CNN Money, două treimi dintre analiști și manageri de fonduri de investiții consideră că bursa americană ar avea performanțe mai bune cu Mit Romney la Casă Albă decât într-un al doilea mandat al lui Barack Obama. Și asta pentru că milionarul de 65 de ani ar avea un set de inițiative de politică fiscală orientat mai mult spre creșterea economică.

În prezent, aceasta e mult prea modestă pentru a permite reducerea semnificativă a șomajului, iar datoria de stat a depășit 16 mii de miliarde de dolari. În plus, dacă politicienii nu vor lua măsuri, de anul viitor, vor intra automat în vigoare noi creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli publice, ceea ce ar putea împinge din nou economia în recesiune. De aceea, mulți mizează pe promisiunile lui Mit Romney de a reduce taxele.

Sunt însă și analiști care consideră că venirea sa la Casa Albă ar aduce o anumită incertitudine. Măcar cu Barack Obama președinte, piața ar ști la ce să se aștepte – spun aceștia. Orice creştere iniţială pe bursă generată de o eventuală victorie a lui Romney ar fi de scurtă durată .

Piaţa ar începe în scurt timp să speculeze cu privire la candidaţii pentru şefia Rezervei Federale, mai ales că mandatul actualului președinte a fost criticat de candidatul republican.