Confidenţialitate

WADA anchetează un posibil sistem de dopaj pus în practică de China

După Rusia un alt gigant al sportului a intrat în vizorul Agenției Mondiale Antidoping. WADA a deschis o anchetă privind un posibil sistem generalizat de dopaj pus în practică de China, în anii ’80 și ’90.

Anunțul vine după dezvăluirile unui fost medic al loturilor naționale chineze, Xue Yinxian, care are acum 79 de ani și a cerut azil politic în Germania. Demis în 1988, înaintea Jocurilor Olimpice de la Seul, pentru că ar fi refuzat să le adminstreze sportivilor substanțe interzise, el susține că medaliile cucerite în acea perioadă de China “au fost scăldate în dopaj”.

Acuzațiile la adresa Chinei vin după ce în 2016 un raport independent, întocmit la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping, a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj dirijat și supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor. Rusia a negat vehement informațiile din raportul juristului canadian Richard Mclaren și a spus că în cazurile sportivilor ruși prinși dopați vina este exclusiv a acestora sau, eventual, a Agenției Ruse Antidoping.