Confidenţialitate

Vulcanul din Filipine se „reîncarcă”, anunță specialiștii

Există un risc mare ca vulcanul din Filipine să erupă, având în vedere că se „reîncarcă” cu magmă nouă și gaz toxic, a afirmat astăzi un om de știință. Autoritățile locale recomandă ca magazinele și hotelurile să rămână în continuare închise, informează Reuters.

Cutremure încă se produceau la vulcanul Taal care au provocat nori uriași de cenușă care s-au extins pe o suprafață de câțiva kilometri, în data de 12 ianuarie, iar nivele de gaz erau ridicate, semn că magma „se reîncărca” și se „realimenta” în interior, a spus un vulcanolog din Filipine.

„Dacă ajunge la nivelul craterului ar putea provoca o explozie puternică”, a declarat Renato Solidum, directorul Institutului de Vulcanologie și Seismologie din Filipine.

Autoritățile au izolat un perimetru de 14 kilometri în jurul vulcanului, în contextul în care experții spun că o erupție ar putea aduce o ploaie de pietre și lavă devastatoare și ar putea provoca un tsunami în lacul din jurul vulcanului.

Mai multe centre comerciale au fost redesechise săptămâna trecută în stațiunea turistică Tagaytay după ce vulcanul afllat la 70 de kilometri de capitala Manila a dat semne că se calmează, însă autoritățile au au sfătuit patronii să le țină închise.

„Am cerut să își închidă activitatea pentru ca niciun turist sau localnic să fie atras în acea zonă”, a spus presei Epimaco Densing, un subsecretar de stat de la Ministerul de Interne.

Potrivit ONU, se estimează că peste 450.000 de persoane locuiesc în zona de pericol de 14 kilometri în jurul vulcanului Taal, care este situat la aproximativ 70 de kilometri sud de Manila.