Vremea va fi mai rece decât de obicei, în unele regiuni, și în aprilie și mai

Temperatura prognozată de meteorologi pentru lunile aprilie şi mai va fi, în general, în apropierea mediilor climatologice ale perioadei şi în unele regiuni sub medii.

De-abia în luna iunie, se vor înregistra temperaturi apropiate de media perioadei.

Prognoza valabilă pentru intervalul aprilie – iunie, publicată astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie, arată că vom avea parte de  precipitaţii abundente în cea mai mare parte a ţării, excepţie fiind în luna iunie.

În luna aprilie, temperaturile medii  vor fi apropiate de normal în sud și sud-est .

În restul țării, acestea sunt situate sub mediile perioadei.  Specialiştii ANM estimează valorile medii de temperatură între 5 şi 11 grade Celsius în Moldova, respectiv până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia şi Muntenia.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Banat – de până la 78 l/mp, Oltenia (până la 75 l/mp), Transilvania (până la 70 l/mp). Pe de altă parte, cele mai scăzute cantităţi de precipitaţii sunt prognozate în Dobrogea – de până la 40 l/mp.

În mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media  în sud, sud-est şi vest. Celelate zone se vor încadra sub medie. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade, se vor consemna în Muntenia, Oltenia şi Banat.

Precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul ţării şi local în sud. În rest, precipitații abundente. Pentru luna mai, cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crişana (până la 85 l/mp), Banat (până la 84 l/mp) şi Oltenia (până la 83 l/mp). În acelaşi timp, în Dobrogea se vor consemna valori scăzute, între 16 şi 47 l/mp.

Conform ANM, în prima lună de vară, temperatura medie va fi apropiată de normă în cea mai mare parte ţării. Media se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 şi 21 grade Celsius, în Moldova, în timp ce în Oltenia şi Maramureş valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS