Confidenţialitate

Vrancea: Restricțiile la nivel local pot ajunge să fie ignorate, din cauza unei erori birocratice | AUDIO

Scăpare majoră în județul Vrancea: restricțiile la nivel local pot fi ignorate pentru că Prefectura nu a publicat documentele care le-ar reglementa.

Așadar, atât în Focșani, dar și în alte 4 orașe din județ, unde sunt aproape 3 cazuri la mia de locuitori, restaurantele ar putea funcționa în interior, iar oamenii ar putea merge pe stradă fără mască pentru că nu există baza legală pentru amenzi.

Prefectul de Vrancea spune la Europa FM că nu mai are om la comunicare și de aceea documentele nu au fost încă publicate.

Concret, locuitorii pot câștiga în instanță dacă primesc amenzi pentru că nu poartă mască pe stradă, spre exemplu.

Restricțiile anunțate în Vrancea nu au intrat niciodată în vigoare, pentru că nu au fost publicate în Monitorul Oficial de la nivel local. Prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece, a explicat la Europa FM cum s-a ajuns aici:

Eu nu mai am personal în cadrul cabinetului pe comunicare, iar persoana care se ocupa de publicare lipsește.

În această situație, amenzile nu au o bază legală, atrage atenția avocatul Gheorghe Piperea:

Trebuie să fie publicate, nu oricum, ci adus la cunoștința publicului prin mijloacele oficiale. În cadrul organelor autorităților publice locale este vorba de diverse publicații similare cu Monitorul Oficiale. Nefiind publicate, aceste restricții nu există.

Prefectul de Vrancea consideră totuși că și-a făcut datoria și a anunțat cetățenii:

Dacă nu sunt pe site, nu înseamnă că n-au fost publicate în alte medii – în ziare, pe pagina de Facebook sau pe radio. De fiecare dată când dau un interviu, vorbesc despre restricții și situația epidemiologică din județ.

Gheorghiță Berbece spune totuși că intenționează să angajeze curând pe cineva care să aibă responsabilitatea de a-i publica hotărârile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu