Confidenţialitate

VRANCEA: Peste 300 de minore devenite mame prematur

Sărăcia şi ignoranţa, o combinaţie nocivă cu efecte pe termen lung. Acestea sunt cauzele care fac ca, anual, mii de adolescente să devină mame prea devreme.
Numai în Vrancea, anul trecut peste 300 de copile au născut la Spitalul Județean Focșani. Cea mai tânără mamă abia împlinise 12 ani, relatează corespondentul Europa FM, Claudia Toader.
 
Anul trecut, la spitalul de Urgenţă din Focşani s-au înregistrat peste 300 de cazuri de minore care au devenit mame prematur.
Reprezentanții spitalului vorbesc despre o creștere cu 20 a cazurilor de nașteri la vîste mici comparativ cu anul anterior.
Trei sferturi dintre tinerele care au devenit mame prea devreme au vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Au fost însă și copii care au devenit părinţi la vârsta de 12 ani.
Medicii atrag atenţia că în astfel de cazuri riscurile sunt multiple. Primul este prematuritatea nașterii.
Apoi, organismul uman la această vârstă nu este dezvoltat şi pregătit pentru o naştere apropiată de condiţii normale.
În cele mai multe cazuri, medicii obstetricieni au apelat la cezariană.
Pe de altă parte, la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Vrancea se derulează o serie de  programe pentru prevenirea sarcinii nedorite.
Cu toate acestea fenomenul ia amploare de la un an la altul. Cel mai frecvent, nașterile la vîste mici sunt înregistrate în rîndul unor fete care provin din comunități restrînse, cu un nivel de educație slab.