Confidenţialitate

VRANCEA: Pesta porcină a fost confirmată în toate cele 18 hale ale complexului de la Golești

Peste 20.000 de porci vor fi sacrificați în Vrancea, la complexul de creștere a porcilor de la Golești. Pesta porcină a fost confirmată în toate cele 18 hale.

La începutul săptămânii, se spera că pagubele vor fi limitate la o singură hală.

Pierderile sunt mari: vor trece luni bune până când activitatea va putea fi reluată. Patronul, un investitor danez, susține, însă, că nu se vor face concedieri.

Transmite Claudia Toader:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prezența virusului pestei porcine africane în complexul de creștere a porcilor de la Golești a fost confirmată la începutul săptămânii. Inițial se spera că pagubele vor fi limitate la o singură hală. Virusul s-a extins însă în tot complexul, fiind confirmate animale infectate în toate cele 18 hale ale fermei.

În aceste condiții s-a luat decizia ca toate animalele, peste 20.300, să fie eutanasiate.

Fiind un număr foarte mare de animale ce trebuie sacrificate și apoi îngropate în condiții de siguranță, se estimează că operațiunea, care a început deja, va dura între 7 și 10 zile. Cel puțin 9 luni vor trece însă până ce investitorul danez care deține complexul, printre cele mai mari din țară, își va putea relua activitatea din plin.

Urmează dezinfecția tuturor spațiilor și abia după ce analizele vor arăta eradicarea virusului din fermă va putea începe repopularea. Pierderile sunt foarte mari, dar agentul economic transmite că nici un angajat nu va fi disponibilizat. Deocamdată nu se poate estima impactul financiar pe care pesta îl are asupra întreprinzătorului.

Reprezentanții Direcției de Finanțe au estimat însă că numai în cazul sumelor pe care le colectează din taxe și impozite, pierderile înregistrate la bugetul de stat se vor ridica la aproape 10 milioane de lei.