VRANCEA: Managerul suspendat al SJU Focșani, primul donator de plasmă din județ

Managerul suspendat al Spitalului Județean Focșani, Constantin Mîndrilă, este primul donator de plasmă hiperimună din județul Vrancea, unde astăzi a fost pus în funcțiune un aparat de plasmafereză.

Peste 350 de persoane din Vrancea s-au vindecat până acum de COVID-19, devenind potențiali donatori de plasmă pentru pacienții critici.

La centrul de Transfuzii Sanguine Focșani a ajuns în această dimineață un aparat de plasmafereză, cu ajutorul căruia să poată fi recoltată plasma hiperimună.

Este vorba despre un contract de sponsorizare încheiat între firma care produce echipamentul și Consiliul Județean Vrancea, în baza căruia aparatul să poată fi folosit pentru extragerea lichidului care le dă speranță pacienților aflați în stare gravă.

Imediat ce a fost instalat, echipamentul a fost pus în funcțoiune, iar primul donator a fost managerul suspendat al Spitalului Județean Focșani, Constantin Mîndrilă.

El a fost diagnosticat cu COVID-19 la începutul lui aprilie și declarat vindecat după mai bine de o lună de spitalizare.

Constantin Mîndrilă a făcut apel la vrâncenii care au trecut prin această boală să vină la centrul de transfuzii Focșani și să doneze plasmă.

Conform ultimelor date oficiale, peste 350 de persoane, adică mai bine de jumătate din numărul total al vrâncenilor diagnosticați cu COVID-19, au fost declarate vindecate.

Printre acestea, și mai bine de jumătate din numărul cadrelor medicale din spitalul județean care au fost infectate cu noul coronavirus.

Plasma prelevată de la cei care au trecut cu bine prin infecția cu SARS-CoV2 poate fi folosită pentru tratarea pacienților cu COVID-19 aflați în stare critică, intubaţi sau cu forme severe de pneumonie virală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS