Confidenţialitate

Vrancea are locuri libere la ATI, dar nu are medici. La Bacău, locurile sunt ocupate

În vreme ce aproape toate județele se confruntă cu o criză acută a paturilor de terapie intensivă pentru pacienții COVID, în Vrancea sunt locuri și există și aparatură pentru deschiderea unei noi linii de ATI, dar nu sunt medici.

Între timp s-a atins capacitatea maximă de terapie intensivă a Spitalului Județean Bacău, unde au fost transferați pacienți din alte județe. Iar în județul Vaslui, 26 din cele 28 de paturi ATI sunt ocupate.

Spitalul Județean Focșani și-a suplimentat numărul aparatelor de ventilație non-invazivă, acesta fiind în prezent de 28. Ultimele zece astfel de aparate au fost achiziționate de curând.

Unitatea are 10 paturi de terapie intensivă pentru pacienții COVID, în afara aparetlor de ventilație non-invazivă, iar azi erau toate ocupate, după ce bolnavi din Galați care aveau nevoie de oxigen au fost transferați la Focșani. Spitalul vrea de mai multe luni să deschidă încă o linie de ATI COVID, cu încă 10 paturi. Acestea există, aparatura la fel, doar că nu sunt suficienți medici specialiști.

Ca să deschidă noua linie pentru bolnavii COVID, spitalul județean ar avea nevoie de încă 6 medici cu specializarea ATI, dar solicitările înainte până acum Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății au rămas fără răspuns. Criză de medici specialiști este și la spitalul din Adjud, unde sunt ocupate 3 din cele 10 paturi de terapie intensivă.

În județul Bacău a fost suplimentat numărul de paturi ATI de vineri, ajungând acum la 36. Dintre acestea, doar unul singur era liber dimineață, după ce doi pacienți în stare gravă au fost transferați din Neamț în județul Bacău, la secția ATI Covid a spitalului din Buhuși.

Medicii se așteaptă ca numărul bolnavilor care au nevoie de suport de oxigen să crească în continuare, cea mai mare problemă fiind că pacienții ajung la spital cu forme tot mai grave de COVID.