Confidenţialitate

Vouchere de 25.000 de lei prin REPowerEU pentru panouri fotovoltaice destinate locuințelor | AUDIO

Vouchere de 25.000 de lei ar putea fi luate prin Planul European de Economisire a Energiei REPowerEU pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în locuințe. Proiectul se adresează persoanelor fizice care își montează panouri fotovoltaice cu o putere netă de cel puțin 3kW, iar bugetul total pus la bătaie este de aproape un sfert de miliard de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Voucherele sunt cuprinse într-unul dintre proiectele propuse de Ministerul Fondurilor Europene prin schema REPowerEU. Acesta e un mecanism european de stimulare a producției de energie în special din surse regenerabile, menit să asigure independenţa Europei faţă de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

În acest plan, țara noastră are alocat un buget total de 1,4 miliarde de euro.

Ministerul roman al Investițiilor a pus în dezbatere publică lista cu proiecte, iar cei interesați – organizaţii şi persoanele fizice – pot trimite propuneri printr-un formular electronic pana pe 26 martie – adică duminică, la miezul nopții.

Cât privește fotovoltaicele, planul Ministerului – detaliat de economica.net – prevede dotarea cu panouri fotovoltaice a clădirilor rezidențiale, fie ele case sau blocuri.

Iar un criteriu important îl reprezintă și zonele geografice în care energia soarelui poate fi captată cel mai bine. Ministerul acordă un interes aparte și centrelor urbane mari, consumatoare de energie, precum București, Cluj, Iași sau Timișoara.

Guvernul promite un mecanism „suplu, obiectiv și mai puțin birocratic”. Beneficiarii vor fi aleși prin selecția cererilor depuse printr-o platformă digitala. Dar ca să se poată înscrie trebuie să îndeplinească anumite pre-condiții: sa aiba deja un contract și un proiect tehnic pentru montajului panourilor fotovoltaice.

Contravaloarea voucher-ului ar urma sa fie stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație, iar investiția trebuie să fie gata până în trimestrul al-3-lea din 2026.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: TVA-ul pentru panouri fotovoltaice, solare și pompe de căldură, redus la 5%. Consultant financiar: „Speră că operatorii aplică legea cu bun simț” | AUDIO