Votul privind SUPER-IMUNITATEA se amana

În proiectul noului Regulament al Camerei Deputaților, parlamentarii au stabilit că solicitările venite de la procurori trebuie să conțină toate ‘motivele concrete și temeinice’ care ar justifica reținerea sau arestarea unui deputat sau a unui senator. Curtea Constituțională, în urmă cu doi ani, a stabilit că această prevedere încalcă legea fundamentală a țării.

Deputații dau înapoi: s-au hotărât, într-un final, să RENUNȚE la modificările pe care le-au strecurat în noul Regulament al Camerei Deputaților – cele care ar îngreuna procesul de ridicare a imunității parlamentarilor.

Aleșii au termen: până la ora 14.00 trebuie să schimbe prevederile controversate sau care nu corespund unor decizii anterioare ale Curții Constituționale, a spus președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Disputele au continuat pe această temă la începutul ședinței Camerei Deputaților. Liberalii, prin deputatul Ludovic Orban, au propus ca votul privind noul Regulament să nu fie secret, inițiativă criticată însă de Marton Arpad de la UDMR.

În ședința de azi, deputații ar urma să aprobe noul Regulament.

Ce vor, de fapt, deputații?

În proiectul noului Regulament al Camerei Deputaților au stabilit că solicitările venite de la procurori la Parlament trebuie să conțină toate ‘motivele concrete și temeinice’ care ar justifica reținerea sau arestarea unui ales.

Parlamentarii au mai încercat să introducă această modificare și acum 2 ani. Curtea Constituțională a stabilit, însă, că prevederea încalcă legea fundamentală pentru că, astfel, Comisiile Juridice s-ar transforma în instanțe de judecată.