Confidenţialitate

Votul în străinătate, un eșec organizatoric în câteva orașe europene

Cele mai tensionate momente s-au consumat la Paris. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, a anunțat, duminică seară, că la Ambasada României din Paris a fost solicitată intervenția Poliției franceze, în urma ‘situaţiei mai tensionate’ înregistrate după închiderea urnelor.

Cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român, se aflau câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota.

Proteste în Capitală, în fața Ministerului de Externe

Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri, au protestat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) faţă de organizarea alegerilor în străinătate, cerând demisia ministrului Titus Corlăţean şi ca secţiile să rămână deschise pentru românii din diaspora.

Acuzații și explicații

Preşedintele Traian Băsescu susţine că ‘au existat grave deficiențe de organizare a procesului electoral’ în secțiile de votare din străinătate şi că se impun demisiile ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat Bogdan Stanoevici.

MAE precizează că nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor din străinătate, aceste atribuţii revenind birourilor electorale, ministerul explicând, totodată, că procedurile suplimentare fac ca votul din afara ţării să dureze mai mult.