Vor fi 4 zile de ceremonii in statul San Marino, in memoria pilotului brazilian de Formula 1 Ayrton Senna

Tragedia s-a produs pe circuitul de la Imola pe 1 mai 1994, în timpul Marelui Premiu al statului San Marino.

Marele premiu San Marino din 1994 a fost marcat de o serie de evenimente nefericite. Pe 29 aprilie, brazilianul Rubens Barrichello pierdea controlul asupra bolidului, dar ca prin minune a scăpat cu viață.

O zi mai târziu, tot în calificări, austriacul Roland Ratzenberger își pierdea viața, după ce monopostul său s-a izbit violent de un parapet la peste 300 km/h. Ratzenberger avea 33 de ani și debuta în Formula 1 în acel sezon.

Pe 1 mai 94, Marele Premiu era întrerupt imediat după start, în urma unei coliziuni între două monoposturi. Fragmentele desprinse din cele două maşini au rănit şapte spectatori şi un poliţist.

Grand Prix-ul era însă reluat, iar după şapte tururi, Ayrton Senna pierdea controlul bolidului și se lovea violent de un parapet. de 3 ori campion mondial ,Senna era preluat de un elicopter și transportat în stare critică la spital. Michael Schumacher câştiga atunci Marele Premiu de la Imola, iar spre seară era anunţat decesul lui Senna. Avea 34 de ani.

Cei doi piloți decedați atunci vor fi comemorați până duminică la Imola. Numeroși sportivi celebri și-au anunțat prezența, inclusiv campionii mondiali Fernando Alonso și Kimi Raikkonen de la Ferrari.

Circuitul îşi va deschide porţile astăzi, iar fanii vor putea efectua tururi de pistă cu maşinile sau motocicletele personale, sau la bordul unui Supercar. Va fi deschis și un muzeu în memoria lui Senna, unde vor fi expuse toate maşinile care i-au aparţinut.