Voluntarii din insulele grecești care au salvat refugiaţi, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace

Voluntarii din insulele elene care au salvat refugiaţi de-a lungul anului trecut sunt propuşi pentru Premiul Nobel pentru Pace, având susținerea guvernului de la Atena.

Termenul limită pentru nominalizări este 1 februarie.

O petiţie în favoarea acestei nominalizări a fost semnată deja de 280.000 de persoane.

Dintre cei aproape 900.000 de imigranţi care au ajuns anul trecut în Europa, cei mai mulţi au fost primiţi de locuitori din insulele elene din Marea Egee.

Localnicii, inclusiv pescari care şi-au abandonat activitatea pentru a participa la operaţiuni de salvare pe mare, sunt propuşi pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace.

Universităţile Oxford, Princeton, Harvard şi Copenhaga pregătesc o solicitare formală de acordare a pretigiosului premiu pentru localnicii din insulele Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rhodos şi Leros.

ministrul grec al Imigraţiei a anunțat deja sprijinul guvernului de la Atena în această privință.

„Pe insule elene îndepărtate, bunici au avut grijă de copii în stare de şoc, ajutându-i să adoarmă liniştiţi, în timp ce profesori, pensionari şi studenţi au petrecut luni întregi oferind hrană, adăpost, haine şi confort refugiaţilor care şi-au riscat vieţile pentru a scăpa de război şi de terorism”, se arată în această petiţie.

Doar persoanele şi organizaţiile pot primi Premiul Nobel, astfel că, cel mai probabil, pentru decernarea distincţiei vor fi nominalizate „reţelele de solidaritate” din insulele elene, adică grupurile de voluntari care au ajutat refugiaţii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS