Confidenţialitate

Volodimir Zelenski a cerut țărilor ONU o „pedeapsă justă” pentru Rusia. Toți liderii Alianței și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut o „pedeapsă justă” pentru Rusia. Liderul de la Kiev le-a vorbit liderilor din Vest, reuniți la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York.

La rândul lor, aceștia și-au reafirmat susținerea pentru Ucraina. Reacțiile vin după cel mai recent discurs al lui Vladimir Putin, despre care șeful NATO spune că are o retorică nucleară periculoasă.

După anunțul de mobilizare parțială în Rusia, miniștri de externe europeni, aflați tot la New York, s-au reunit de urgență.

În discursul său susținut prin video conferință în fața liderilor mondiali reuniți la New York, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, a folosit de cel puțin 15 ori cuvântul „pedeapsă” referindu-se la Rusia. Acesta a lansat un apel pentru formarea unui tribunal special în acest caz.

„A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei şi cerem o pedeapsă justă împotriva Rusiei”, a spus liderul de la Kiev.

Toți liderii prezenți la New York pentru adunarea Generală ONU și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina.

Președintele american l-a acuzat pe omologul rus că a lansat amenințări nucleare directe la adresa Europei.

Liderul de la Casa Alba a spus c[ Rusia a încălcat principiile de bază ale Cartei ONU prin invadarea Ucrainei.

După cel mai recent mesaj a lui Putin, care a anunțat mobilizare parțială în Rusia, ce vizează peste 300.000 de oameni, a recționat și șeful NATO Jens Stoltenberg, care a spus că Alianța rămâne vigilentă și a denunțat retorica nucleară a Rusiei, pe care o consideră periculoasă.

Ca răspuns la cele spune de Putin, miniștri de externe din Uniunea Europeană s-au reunit de urgență. Josep Borrell, coodonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii, a declarat că oficiali europeni nu se vor lăsa intimidați de cele spune de Putin.

Citește și: Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Kievul a obținut eliberarea unor comandanți de la Azovstal

Foto: Twitter / Antonio Guterres