Vladimir Putin va fi primit de Emmanuel Macron în somptuosul Versailles

Președintele Rusiei, Vladimir Putin merge astăzi la Paris unde va fi primit de noul preşedinte francez, Emmanuel Macron.

Locul întâlnirii Putin-Macron va fi Palatul Versailles, unde cei doi vor inaugura o expoziţie de marchează 300 de ani de relaţii francezo-ruse.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, Putin a primit-o în audienţă pe rivala lui Emmanuel Macron, Marine Le Pen.

În paralel, managerul de campanie al lui Macron a acuzat Rusia că a folosit “ştiri false” pentru a-l discredita.

După victoria lui Emmanuel Macron în cursa pentru Elysee, Vladimir Putin a schimbat tonul şi l-a felicitat, spunându-i că vrea să lase neîncrederea la o parte şi să lucreze cu el.

Franţa s-a numărat printre ţările care au promovat sancţiunile împotriva Rusiei din cauza implicării acesteia în conflictul din Ucraina și pentru alipirea peninsulei Crimeea.

Sancțiunile  au afectat profund comerţul UE-Rusia, iar Moscova a impus un embargo asupra produselor agricole europene, ceea ce a reprezentat o lovitură pentru fermierii francezi.

Puterile occidentale acuză Rusia că nu şi-a respectat angajamentele asumate prin Acordurile de la Minsk, pentru încetarea ostilităţilor între forţele Kievului şi rebelii separatişti sprijiniţi de Moscova, ce acţionează în estul Ucrainei.

Sâmbătă, în Sicilia, Emmanuel Macron a declarat că nu va face “nicio măcar o concesie” Rusiei în privinţa Ucrainei, iar el şi omologii săi din G7 s-au declarat pregătiţi să înăsprească sancţiunile impuse Moscovei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS