Vladimir Putin: ”Republica Moldova si Ucraina sa ridice blocada impusa Transnistriei”

Ucraina să-și retragă militarii de la granița cu Transnistria – este un alt mesaj transmis de Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă televizate.

Vladimir Putin a cerut Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei.

Într-o conferință de presă televizată, preşedintele rus a avut prima reacție privind situația regiunii separatiste Transnistria, după ce parlamentul de la Tiraspol a cerut oficial, joi, recunoașterea independenței și alipirea la Federația Rusă.

Cât despre blocadă – Vladimir Putin s-a referit la faptul că Ucraina a impus restricții privind libera circulație în cazul locuitorilor din Transnistria care au cetăţenie rusă – AUDIO.

‘Este o problemă serioasă, Transnistria. Acolo locuiesc mulți cetățeni ruși, care se manifestă în favoarea Rusiei. Oamenii au propria viziune față de viitor. Trebuie să avem un dialog cu Moldova și cu Ucraina. Trebuie să intensificăm formula 5+2 (de negociere pentru soluționare a conflictului transnistrean -n.r.). Trebuie urgent să scoatem blocada R.Moldova şi Ucrainei. Cetăţenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor’, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția de știri Unimedia Chișinău.

De asemenea, Vladimir Putin a cerut Ucrainei să-și retragă militarii de la granița cu Transnistria.

În acest context, o delegaţie de la Tiraspol era aşteptată, astăzi, într-o vizită la Moscova.

Solicitarea privind recunoașterea indpendenței și alipirea Transnistriei la Rusia -votată, joi, la Tiraspol – îi va fi înmânată preşedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîşkin, anunță radio Europa Liberă.

Cererea urma să fie expediată şi la Organizația Națiunilor Unite şi OSCE.

Între timp, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea parlamentului din Tiraspol, ca Transnistria să fie recunoscută ca stat independent – și ulterior alipită Federației Ruse.

Vladimir Putin nu a fixat un termen pentru analizarea acestei cereri, a transmis un purtător de cuvânt al Kremlinului.