Vladimir Putin, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Deocamdată nu se știe cine l-a propus pe președintele Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se numără printre nominalizații la Premiul Nobel pentru Pace anul acesta: sună ca o farsă, date fiind evenimentele din Crimeea, însă ar fi de reținut că mii de persoane pot face o astfel de propunere – printre ele se numără membrii Parlamentelor și Guvernelor naționale, numeroși profesori universitari și organizații neguvernamentale.

Vestea nominalizării lui Vladimir Putin, care a starnit consternare, vine din partea agenției de știri Reuters.

Comitetul Nobel păstrează secrete numele candidaților vreme de 50 de ani, dar mulți dintre cei care formulează propunerile aleg să le și facă publice.

Deocamdată nu se știe cine l-ar prefera pe președintele Rusiei.

Potrivit directorului Institutului Nobel, numărul candidaților de anul acesta este unul record: 278.

Printre nominalizați se mai numără Papa Francisc și fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden.

Mala Yusafzai, adolescenta din Pakistan împușcată în cap de talibani pentru că promovează dreptul femeilor la educație, s-ar număra și ea printre cei propuși.

Membrii Comitetului Nobel s-au reunit săptămana aceasta și au formulat propriile propuneri – mai multe evenimente de dată recentă au fost luate în considerare. Printre ele: tensiunile din Ucraina ori confruntările din Venezuela dintre manifestanții antiguvernamentali și poliție.

Rusia a preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea după îndepărtarea lui Viktor Ianukovici din funcția de președinte al Ucrainei, pe 22 februarie.

Moscova a provocat astfel cea mai serioasă confruntare cu Occidentul de după sfîrșitul războiului rece.