Confidenţialitate

Vladimir Putin aprobă o nouă doctrină de politică externă. Conceptul „Lumea rusă”, folosit pentru a „proteja, salva și promova” tradiții și idealuri

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aprobă o nouă doctrină de politică externă, construită în jurul conceptului “Lumea rusă”. Este o noţiune pe care ideologii conservatori au folosit-o pentru a justifica intervenţia în afara ţării în sprijinul vorbitorilor de limbă rusă.

Cele 31 de pagini de așa-numită „politică umanitară” sunt publicate la peste şase luni de la declanşarea războiului în Ucraina.

În ele se menționează, între altele, că Rusia ar trebui „să protejeze, să salveze şi să promoveze tradiţiile şi idealurile Lumii ruse”.

Deşi prezentată ca un fel de strategie de „soft power”, aceasta consacră, însă, în politica externă oficială a Moscovei, idei legate de politica rusească şi religie pe care ideologi conservatori le-au folosit pentru a justifica ocuparea unor părţi din Ucraina, notează agenția Reuters.

Doctrina menționează și sprijinul pentru cetățenii ruși din afara granițelor și faptul că președintele Vladimir Putin insistă de mulţi ani asupra a ceea ce el consideră a fi soarta tragică a aproximativ 25 de milioane de etnici ruşi din statele rezultate după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Noua politică afirmă și că că Rusia ar trebui să intensifice cooperarea cu naţiunile slave, China şi India şi să-şi consolideze legăturile cu Orientul Mijlociu, America Latină şi Africa.

Citește și: Rusia: Livrarea de gaze prin Nord Stream 1 se reia dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse. Anatol Țăranu: „Cred că UE nu acceptă o asemenea soluție” | AUDIO

Sursa foto: Twitter / President of Russia