Confidenţialitate

Vladimir Putin a cerut oprirea atacurilor asupra Ucrainei timp de două zile. „Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, transmite Kievul

Vladimir Putin a cerut ministrului Apărării de la Moscova să oprească, timp de două zile, atacurile asupra Ucrainei. Armistițiul ar urma să aibă loc pe 6 și 7 ianuarie, în ajun și în ziua de Crăciun pe rit vechi, notează presa străină.

Înainte de acest anunț, Patriarhul Kiril ceruse și el încetarea focului pentru ca ucrainenii să meargă la slujbele de Crăciun

Ucraina a respins însă apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, la o încetare a focului cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi. „Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Consilierul preşedinţiei scrie că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca „propagandist de război”.

El reamintește că gestul patriarhului Kiril vine după ce Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă.

Patriarhul rus ceruse un armistiţiu în ajun și în prima zi de Crăciun, care pe rit vechi sunt pe 6 și 7 ianuarie.  Acest armistiţiu, a spus Kiril, trebuie să permită ortodocşilor să poată „asista la slujbele din Ajunul şi din ziua Crăciunului” în Ucraina.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a obţinut autocefalia în 2018-2019, eliberându-se de sub tutela religioasă a Rusiei pe de-o parte, în timp ce, pe de altă parte, pe frontul din Ucraina, luptele continuau joi, în special la Bahmut, oraş pe care trupele ruse, susţinute de mercenarii grupului Wagner încearcă să-l cucerească încă din vară.