Confidenţialitate

Vlad Voiculescu: “Sistemul sanitar are păcate vechi şi păcatele astea nu sunt de ieri, de alaltăieri, ci sunt de măcar 30 de ani”

“Aş vrea să le mulţumesc în numele instituţiei pe care o conduc, atât pentru ceea ce s-a întâmplat ieri, pentru ceea ce au făcut ieri, cât şi pentru munca lor din toate aceste luni de pandemie. Mai mult, aş vrea să mulţumesc întregului personal care a avut grijă de pacienţii cu COVID în această perioadă.

Aş vrea să vă spun că sistemul sanitar are păcate vechi şi păcatele astea nu sunt de ieri, de alaltăieri, ci sunt de măcar 30 de ani. Mai ieri am avut infecţii nosocomiale, care au făcut ca vieţi să fie pierdute, astăzi vorbim în special despre incendii şi despre o pandemie, nu ştim ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu, sâmbătă, într-o conferință de presă.

“Nu ştim încă cu exactitate cauza de la Matei Balş, dar ce este clar este că pandemia şi tratamentul necesar pentru pacienţii COVID-19 a pus o presiune suplimentară asupra personalului şi asupra infrastructurii din acele spitale care tratează pacienţi cu boala COVID-19. Este un număr mare de pacienţi care are nevoie de oxigen, acesta fiind principalul medicament pentru aceşti pacienţi, ceea ce face ca securitatea la incendiu, în special, dar nu numai, să fie deosebit de dificilă în multe spitale din ţară.

Vom anunţa la sfârşitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ceea ce s-a constatat deja, respectiv de ceea ce o să se constate după ancheta de la Matei Balş “, a mai spus Vlad Voiculescu.

Sâmbătă, încă o persoană, victimă a incendiului de la Institutul Național de Boli Infectioase „Matei Balș”, a decedat.

Ministerul Sănătății anunță că este vorba despre un barbat, de 70 ani, dependent de oxigen. Pacientul nu avea însă leziuni cauzate de foc, susține Ministerul Sănătății.

4 victime au fost găsite de pompieri în saloanele care au ars, iar o a cincea într-o baie din secția de la parterul pavilionului 5 al spitalului.


FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea