Confidenţialitate

Vlad Voiculescu anunță schimbarea strategiei de vaccinare | AUDIO

Vlad Voiculescu a anunțat o schimbare majoră în cadrul etapei a II-a de vaccinare anti-covid, pentru luna februarie. Toate locurile noi care vor apărea în ”Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19” în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.

„Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia.

Pe perioada lunii februarie toate locurile oferite în platforma de vaccinare vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a anunțat, sâmbătă, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anunțul ministrului vine după ce autoritățile au decis deja două amânări ale programărilor pentru unele persoane incluse în a II-a etapă de vaccinare anti-Covid.

Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunțat, vineri,  că vor fi reprogramate la vaccinare toate persoanele sub 65 de ani care erau programate la prima doză de vaccin anti-COVID în perioada 30 ianuarie – 11 februarie. Este vorba în total despre 66.884 de persoane. Noua amânare, pentru după 16 februarie.

Anterior, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, anunțase amânarea cu 10 zile a vaccinării pentru 35.000 de lucrători din domeniile esențiale, programați în perioada 28 ianuarie – 11 februarie.

De sâmbătă, Ministerul Sănătății a anunțat și o schimbare a modului în care sunt comunicate datele despre campania de vaccinare anti-Covid. Acestea sunt prezentate într-un format mai simplu de înțeles la adresele http://bit.ly/actualizare_covid și http://bit.ly/rovaccinare.

Pe teritoriul României, au fost confirmate până acum 726.918 de cazuri Covid-19, dintre care 672.532 de pacienți s-au vindecat și 18.264 au decedat.

Ce tipuri de vaccin anti-Covid există

La data ultimei actualizări a listelor publicate de OMS (12 ianuarie 2021) existau 63 de vaccinuri candidate, aflate în etape de evaluare clinică și alte 173 de vaccinuri aflate în etape de evaluare pre-clinică.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că, în următoarea perioadă, cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID nu-și vor putea alege tipul de vaccin:

FOTO PRINCIPALĂ: Inquam Photos / Octav Ganea