Confidenţialitate

Coronavirus în România: 2.668 de cazuri noi și 68 de decese, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, 30 ianuarie, alte 2.668 de infecții cu coronavirus și 68 de decese din cauza COVID-19.

Pe teritoriul României, au fost confirmate 726.918 de cazuri, dintre care 672.532 de pacienți s-au vindecat și 18.264 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.456 de teste RT-PCR și 6.928 de teste rapide antigenice.

Numărul pacienților de la ATI a urcat la 1.018.

În urmă cu o zi, au fost anunțate 2.737 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Campania de vaccinare anti-Covid în România

Sâmbătă au ajuns în România încă 21.600 doze de vaccin anti-Covid de la Moderna.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că, în următoarea perioadă, cei care doresc să se vaccineze împotriva COVID nu-și vor putea alege tipul de vaccin.

În momentul în care pe piață vor fi disponibile mai multe seruri, autoritățile vor analiza posibilitatea că doritorii să-și aleagă vaccinul, spune Valeriu Gheorghiță:

Din cauza numărului limitat de doze disponibile în România, autoritățile au anunțat, vineri, că vor fi reprogramate la vaccinare toate persoanele sub 65 de ani care erau programate la prima doză de vaccin anti-COVID în perioada 30 ianuarie – 11 februarie.

Este vorba în total despre 66.884 de persoane. Noua amânare, pentru după 16 februarie.

Comitetul precizează că este o măsură de siguranță pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat deja prima doză.

Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea inițială.

Fiecare persoană va fi înștiințată prin SMS cu privire la data și intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă și va regăsi informațiile în secțiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate și telefonic.