Confidenţialitate

Vlad Mixich, despre vaccinul anti-COVID: Optimismul se bazează pe comunicatele de presă ale producătorilor

Cel mai devreme vom avea un vaccin împotriva COVID-19 primăvara viitoare, spune expertul în politici de sănătate publică Vlad Mixich.

Precizarea vine în contextul în care două mari companii farmaceutice, Pfizer și Moderna. au anunțat că produsele dezvoltate sunt eficiente în proporție de peste 90%. E vorba de date preminare, amintește Vlad Mixich:

„Cel mai avansat dintre ele a anunțat că ar urma să se pună la Agenția Americană a Medicamentului toate actele necesare aprobării cândva la sfârșitul lunii noiembrie. Să zicem că se vor mișca foarte repede și vor da aprobarea, dacă există date. În momentul acesta optimismul se bazează pe comunicatele de presă ale producătorilor, ori în acest domeniu ce ne interesează pe noi este valoarea experților independenți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Chiar și așa, putem vorbi de un timp record pentru obținerea vaccinului.

În mod normal ar fi durat 2 ani ca acesta să fie acreditat atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Companiile au avut voie să depună datele preliminare la instituțiile de acreditare pe măsură ce apăreau, nu a fost nevoie să încheie complet studiile clinice, spune Vlad Mixich:

„Optimismul e un pic exagerat, sunt alte două motive de optimism mult mai solide. Unul este faptul că toate aceste produse folosesc aceeași platformă tehnologică, aceasta a aARN-ului mesager, (…) iar din spate vin alte aproape 50 de produse care sunt în studii clinice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.