Vizită romantică pe domeniile unde s-a filmat ”Mândrie și prejudecată”

Romanul scriitoarei britanice Jane Austen a cunoscut numeroase adaptări pentru micile și marile ecrane. Cea mai recentă este producția din 2005, care-i are ca protagoniști pe actorii Keira Knightley și Matthew Macfadyen. Filmul, fidel romanului, urmărește povestea de dragoste dintre Elizabeth Bennet – o tânără inteligentă, dar săracă, și bogatul și arogantul Mr. Darcy.

Lungmetrajul a fost turnat integral în Marea Britanie. Scenele au fost filmate în clădiri impunătoare și pe domenii pitorești. Să le luăm pe rând:

Groombridge Place în districtul Kent

În film se numește Longbourne și este conacul familiei Bennet. Domeniul este vizitat de turiștii din toată lumea și este cunoscut mai ales datorită grădinilor spectaculoase și a podgoriilor care acoperă dealurile din împrejurimi. Aici există și o grădină secretă – de fapt, nu mai e chiar atât de secretă de vreme ce toată lumea o poate vizita. Grădină secretă este mai degrabă un colț intim de natură. Se spune că aici, la sfîrșitul secolului al 15-lea, proprietarul Groombridge Place, Richard of York, s-a îndrăgostit de prea-frumoasa Cicely Neville, mama regelui Richard al III-lea.

Chatsworth House în Derbyshire

Este o domeniu uriaș, cu grădini labirintice și păduri întinse în care pot fi văzute turme de căprioare. În mijlocul acestui paradis verde, tronează mărețul castel Chatsworth House. De jumătate de mileniu, este sediul Ducilor de Devonshire. Conacul adăpostește o colecție unică de picturi neprețuite, mobilier, sculpturi rare, cărți vechi și alte artefacte. Chatsworth a fost desemnat de britanici, de nenumărate ori, Casa Favorită de la țară. În filmul ”Mândrie și prejudecată”, Chatsworth este casa domnului Darcy.

Templul lui Apollo

Dacă ați văzut lungmetrajul, atunci sigur vă amintiți scena în care înfumuratul Mr. Darcy îi mărturisește dragostea lui Elizabeth și îi cere mâna, în ”ciuda inferiorității rangului ei”. Absorbiți de replici, poate nu ați observat locul în care este filmată această scenă, deși merită toată atenția noastră. Este vorba despre Templul lui Apollo, monument aflat pe proprietatea Stourhead, una dintre cele mai frumoase din Anglia. Domeniul, care a aparținut baronilor Stourton, are o grădină imensă, un conac, iar în apropiere se află un sat pitoresc ce merită și el vizitat.

Articole Similare