Vizită în Bamberg, Veneția Germaniei

I se spune Veneția Germaniei. Turiștii dornici de distracție îl cunosc sub denumirea de ”orașul berii”. Pentru toată lumea, el este Bamberg. Orășelul, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, face parte din landul Bavaria. Se află la aproximativ 60 de kilometri distanță de mult mai cunoscutul Nürnberg.

 

I se spune Veneția Germaniei pentru că, la fel ca în orașul italian, găsim o încrengătură de canale și case construite direct pe apă, legătura între acestea fiind asigurată de poduri din lemn sau din piatră. Seamănă și cu alt oraș italian – Roma, pentru că e ridicat pe șapte coline. Pe cel mai înalt deal este așezat strategic Castel Altenburg. Este o clădire minunată, dar care a avut parte de un trecut zbuciumat. Castelul a fost distrus în secolul al 16-lea, apoi a fost reconstruit, pentru a fi folosit pe post de închisoare. Din fericire, în secolul al 19-lea a fost restaurat complet. Astăzi, oferă o priveliște minunată asupra orașului.

 

O altă atracție a orașului este Domul din Bamberg, un edificiu aflat în mijlocul a patru biserici; văzut de sus, ansamblul seamănă cu o cruce.

 

Alte repere sunt Muzeul de istorie al orașului, Muzeul Levi Strauss, Muzeul Pompierilor și, atenție!, Muzeul Berii. Nu întâmplător există un astfel de muzeu în Bamberg, orașul se laudă cu nenumăratele sale sortimente de bere. Una dintre cele mai apreciate de turiști și de localnici este ”berea afumată neagră”.

 

La sfârșitul secolului al 18-lea, Bamberg a fost centrul Iluminismului în sudul Germaniei; eminenți filosofi și scriitori precum Friedrich Hegel și E.T.A. Hoffman au trăit aici.

 

Este destinație foarte interesantă, dar genul de oraș căruia, ca turist, îi acorzi cel mult două zile din vacanță. O excursie în Bamberg poate face parte dintr-o vacanță făcută în Nürnberg.

Articole Similare