Vitamina C ne protejează atunci când poluarea aerului este intensă

Iată un alt motiv pentru a mânca fructe și legume: o dietă bogată în acestea poate scădea efectul dăunător al poluării aerului asupra oamenilor cu boli cronice pulmonare.

Cercetătorii englezi au studiat mai mulți pacienți cu astm sau cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și au găsit că cei cu niveluri scăzute de vitamina C aveau un risc mai mare de a dezvolta probleme respiratorii în zilele în care poluarea aerului atingea limite ridicate.

Antioxidanții, precum vitamina C, protejează organismul de moleculele foarte dăunătoare numite radicali liberi.

Aceștia se formează atunci când aerul poluat intră în plămâni.

Conduc la afecțiuni respiratorii și cardiace și reprezintă un prim pas în defectarea celulelor și apariția cancerului.

Antioxidanții leagă radicalii liberi și îi inactivează înainte de a produce leziuni celulare.

Consumați frecvent citrice și legume verzi precum brocoli sau spanacul. Acestea sunt surse excelente de vitamina C.