Confidenţialitate

Virusul SARS-CoV-2 cu mutații, descoperit recent în Danemarca, a ajuns și în Olanda | AUDIO

Virusul SARS-CoV-2, care a suferit mutații și a fost descoperit recent, în Danemarca, a ajuns acum și în Olanda, anunță BBC.

Agentul patogen s-a transmis deja la om și a dus la exterminarea parțială sau totală a nurcilor din ferme în mai multe țări.

Cercetătorii se tem acum că virusul mutant ar putea diminua eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 aflate în diferite faze de testare.

În Olanda, virusul SARS-CoV-2 care a suferit mutația descoperită recent la nurcile din Danemarca, Spania, Suedia, Italia și Statele Unite, nu s-a transmis încă la om, potrivit BBC, care citează experți olandezi.

Însă mutația seamănă cu una descoperită în țară încă din luna mai.

În Danemarca, autoritățile au decis să ucidă aproximativ 15 milioane de nurci din peste 1.100 de ferme. Peste 10 muncitori au luat virusul de la nurci.

În nordul Danemarcei, autoritățile au instituit carantina tocmai din cauza acestei probleme, deși nu sunt convinse că virusul care a suferit mutația este mai periculos decât cel care a circulat până acum.

Secvența genomului descoperit în virusul care a infectat nurci în Danemarca a fost depozitată într-o bază de date publică pentru a-i ajuta pe cercetători.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru