Confidenţialitate

Virusul meseriei: Costin Raiu, Kaspersky Lab

Interviu de  Sorin Dragomir

Pe Internet, orice se întâmplă mai repede decât în viața reală. Războiul de 100 de ani, despre care învățăm la istorie, pe Internet, ar putea să aibă 100 de secunde.” spune Costin Raiu, cel care este considerat de unii specialiști ca fiind cel mai bun programator român din lume.

Costin Raiu a devenit cunoscut ca autor al antivirusului RAV, achiziționat și folosit de Microsoft, iar acum conduce echipa de Cercetare și Analiză a laboratoarelor Kaspersky. De aici, din România, coordonează programatori din Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, Germania, România, Rusia, Japonia, Mexic, Brazilia, Ecuador, Argentina şi SUA.

 

România este întotdeauna o țintă foarte interesantă pentru infractorii cibernetici, pentru hackeri, din două motive, zic eu: o dată că suntem membru NATO și acest lucru atrage foarte mult atacuri cibernetice și, doi, suntem o țară din Uniunea Europeană deci la fel o țintă foarte, foarte interesantă din punct de vedere al Parlamentului European, al participării noastre în aceste structuri europene și așa mai departe. Deci România va fi tot timpul un fel de magnet pentru aceste amenințări cibernetice și noi aproape în fiecare an am identificat atacuri informatice foarte serioase împotriva instituțiilor guvernamentale din România.

De exemplu, în 2013, atacul Red October care a vizat foarte multe insituții guvernamentale. Mai târziu atacul Miniduke care a fost catalogat de SRI ca cel mai serios atac informatic împotriva instituțiilor statului și, mai de curând, atacurile Epic Turla pe care noi le-am identificat anul trecut și despre care am scris. N-au fost exclusiv împotriva României, însă eu cred că România a reprezentat o țintă principală. În atacul Epic Turla, atacatorii au identificat o serie de site-uri de pe Internet pea care le-au spart și le-au folosit ca să distribuie viruși. Dacă în Bulgaria aveam patru site-uri, în România aveam 30 de site-uri care să distribuie aceste atacuri, ceea ce ma face să cred că a fost vorba de un atac premeditat și România a fost una dintre principalele ținte” a povestit Costin Raiu în interviul pe care I l-a acordat lui Sorin Dragomir.

Este România pregătită să reziste atacurilor cibernetice? Aflați în Lumea Europa FM!

https://soundcloud.com/europafmromania/lumea-europa-fm-sorin-dragomir-interviu-costin-raiu-kaspersky-lab