Confidenţialitate

Virusul Ebola a ucis primul european

Spaniolul Miguel Pajares, în vârstă de 75 de ani, a fost repatriat din Liberia pe 7 august. Era în stare gravă, după ce se infectase cu virusul Ebola, la un spital din Monrovia, capitala Liberiei. A mers aici să îl viziteze pe directorul acestei unități medicale, și el răpus în cele din urmă de acest virus.

Autoritățile spaniole au cheltuit 1 milion de euro pentru transportul preotului în condiții de siguranță și izolare completă. A fost dus la un spital din Madrid, unde era monitorizat permanent și i se administra un medicament experimental din Statele Unite. Serul – ZMapp – fusese testat anterior doar pe maimuțe și era administrat și celor 2 americani infectați cu Ebola, având rezultate promițătoare.

De altfel, chiar în cazul preotului misionar spaniol, tratamentul părea că de rezultate: bărbatul nu mai avea febră, iar erupțiile hemoragice fuseseră stopate. Și totuși, spaniolul în vârstă de 75 de ani a fost în cele din urmă ucis de virusul Ebola.

Deși hemoragiile sunt considerate principala cauză a morții, specialiștii spun că decesul survine deoarece virusul – care se multiplică rapid odată ajuns în organism – blochează sistemul imunitar.

Până acum, epidemia de Ebola a provocat moartea a cel puțin 1000 de oameni, majoritatea din Guineea, Liberia și Sierra Leone.

Înspăimântate de viteza cu care se răspândește virusul, autoritățile din Liberia le-au cerut oamenilor să nu mai meargă la biserică și să evite întâlnirile publice, iar în Guinnea, țară în care virusul a făcut cele mai multe victime, granițele au fost închise.

Și în Nigeria, este stare de urgență din cauza virusului Ebola. Un voluntar român aflat în misiuni medicale în această țară, Gabriel Vițelar a povestit pentru Mediafax că populația este fără apărare în fața Ebola. Sistemul medical înseamnă mai mult metode tradiționale, tribale, care nu dau rezultate în cazul virusurilor. Oamenii sunt sfătuiți să se salute fără să își mai atingă mâinile și să se spele pe mâini cu apă sărată. Trăiesc într-o sărăcie greu de descris, iar prețul unui flacon mic de dezinfectat pentru mâini costă echivalentul a 5 dolari, în condițiile salariul mediu este sub 100 de dolari. Populația nu are asigurări de sănătate și trebuie să plătească pentru absolut orice, inclusiv pentru o simplă consultație.

‘În Africa vezi mame care îşi sacrifică un copil pentru a supravieţui celălalt. Astfel de imagini nu au cum să-ţi dispară din minte vreodată’ – povestește voluntarul român. El spune că tot ce credea despre civilizaţie şi umanitate s-a schimbat și nu mai poate părăsi această țară, câtă vreme sunt atâția oameni care au nevoie disperată de ajutor.