Confidenţialitate

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Vom avea în această vară gaze din Marea Neagră în sistemul național de transport | AUDIO

Vom avea gaze naturale și din Marea Neagră, vara viitoare. Declarația îi aparține ministrului Virgil Popescu. Totodată, ministrul Energiei anunță că s-au încheiat negocierile cu Exxon, în urma cărora Romgaz va prelua perimetrul Neptun Deep, unde se află zăcăminte de gaze naturale.

Ministrul Virgil Popescu a spus că exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil and Gas. La Prima TV, ministrul a precizat că, începând de anul acesta, Romania va avea un milliard de metri cubi de gaze în plus.

„Exploatarea gazului din Marea Neagră a început. Practic, cei de la Black Sea Oil and Gas au început în urmă cu doi ani de zile și fac deja teste pentru a introduce gaze în sistemul național de transport. Deci, o să avem în această vară gaze din Marea Neagră în sistemul național de transport. Într-un perimetru mai mic va fi, în momentul în care se va stabiliza producția vom avea un miliard de metri cubi în plus gaze din Marea Neagră.”

De asemenea, a mai anunțat că Romgaz va finaliza „în cel mai scurt timp” preluarea perimetrului de zăcăminte Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Romgaz preia şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România, a mai spus Virgil Popescu.

Discuțiile despre gazele natural din Europa s-au intensificat în ultima perioadă, în contextual invaziei ruse în Ucraina. Mare parte din oficialii europeni au subliniat că țările Europene trebuie să scape de depența față de gazele rusești.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea