Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea – ironizați într-o emisiune a canalului franțuzesc ARTE

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, sunt protagoniștii emisiunii „28 de minute” realizată de canalul de televiziune ARTE.

Emisiunea prezintă portretul unui „păpușar”. E vorba de Liviu Dragnea, înfățișat drept „tipul rău” care stă în spatele Vioricăi Dăncilă.

Aceasta este prezentată, la rândul ei, drept o păpușă, manevrată de Liviu Dragnea.

„Chiar dacă România este sub o monitorizare specială din partea UE, premierul ei încearcă să pună capăt independenței justiției și luptei anticorupție. Ar trebui, prin urmare, să fie blocată Viorica Dăncilă?” se întreabă prezentatorul.

Momentul televiziunii franceze este cel în care Viorica Dăncilă a vorbit în Parlamentul European.

O actriță blondă, aflată la o tribună cu steagul UE pe fundal, vorbește și gesticulează manevrată, din spate, de un alt actor, care îi șoptește ce să spună, iar ea repetă cu voce tare ceea ce îi spune el:

„Sunt furioasă că țara mea este monitorizată!”
„Sunt tratată drept o hoață”.
„Sunt un băiat cinstit. Dacă aș minți, mi-ar tremura mustața!”

Prezentatorul spune că Viorica Dăncilă a ajuns europarlamentar datorită fidelității față de șeful partidului.

„Nu vorbește deloc engleză” – explică prezentatorul, care amintește că , sub comanda sa, „a început să treacă prin foc și sabie justiția”.

În sceneta prezentată de ARTE apare din nou actorul care joacă rolul lui Liviu Dragnea, vorbind șoptit la un telefon: „Ce e un bacșiș? E o retribuție pentru un serviciu făcut”. Imediat replica este redată ca atare de „Viorica Dăncilă” de la tribuna Parlamentului European.

Ea își ține mâna la ureche, semn că are deschisă o comunicație cu șeful său. Numai că, la un moment dat, comunicația se strică, e bruiată și nu se mai înțelege: „Ce-ai spus?” întreabă Viorica Dăncilă.
În zece ani, lupta anticorupție din România a condamnat un premier, mai mulți miniștri și mult mai mulți parlamentari. Proiectul de lege susținut de Viorica Dăncilă urmărește să dezincrimineze corupția pasivă și să interzică probele digitale, supravegherea video și interceptările, explică apoi prezentatorul.

Apare din nou o scenă cu cei doi actori care dau viață personajelor Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. „Liviu Dragnea” este întins pe jos, la picioarele „Vioricăi Dăncilă”, și din nou îi șoptește ce trebuie să spună în discursul pe care îl pronunță: „Probele digitale nu dovedesc nimic. Trebuie căutat vinovatul cu propria minte…”.

La un moment dat, tot gesticulând întins la pământ, personajul Liviu Dragnea este călcat pe mână din greșeală de tocul Vioricăi Dăncilă. „Aaaaauuu! Mâna mea”… Și Viorica Dăncilă repetă: „Au, mâna!”

„O Colombină în serviciul Bufonului. Tragedia dell’ARTE! – trage concluzia prezentatorul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS