Confidenţialitate

Viorica Dăncilă către Opoziţie: ”Vreţi cu adevărat să veniţi la guvernare?”

“Este a treia oară când vin cu ocazia unei moţiuni de cenzură şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă îmbunătăţirea actului de guvernare în folosul societăţii. Nu am găsit. În fapt, întregul text al moţiunii de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare.

Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare, chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu. Nu am văzut (…) nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcţionarea economiei în interesul cetăţenilor. Am văzut însă declaraţiile publice ale liderilor, multe metafore şi sloganuri, am văzut că vreţi să tăiaţi subvenţiile agricultorilor. (…) Vreţi să daţi afară oameni, să eliminaţi vouchere de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi. Ce le propuneţi românilor, ce vor câştiga printr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri?”, a declarat Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului.

La această oră are loc o Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României în care este dezbătută și votată moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”.
Opoziția încearcă să debarce cabinetul Dăncilă. Moţiunea de cenzură a fost depusă şi citită săptămâna trecută în plen de deputatul liberal Gigel Ştirbu.

Documentul este semnat de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.

Pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile. Conform calculelor, parlamentarii Opoziţiei sunt: 93 – PNL, 40 – USR, 17 – PMP, 30 – UDMR, iar PRO România are 24, în total fiind 204.

De cealaltă parte, PSD are 208 parlamentari, iar ALDE – 31, în total fiind 239 de deputaţi şi senatori ai puterii. Mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care ar putea fi atraşi, la negocieri, să voteze moţiunea, precum şi 5 parlamentari neafiliaţi.

În moţiunea de cenzură se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene.

Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia că “viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze”.