Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

Fostul deputat social-democrat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, miercuri, la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la aceeaşi sentinţă, notează Agerpres.

În schimb, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acuzat de spălare a banilor, a fost achitat.

Verdictele Înaltei Curţi nu sunt definitive.

Potrivit DNA, Ioan Adam le-a cerut judecătorilor Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță să dea o sentință favorabilă lui Gheorghe Paltin Sturdza, nașul său de cununie, într-un dosar care prevedea reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.000 de hectare de pădure din judeţului Bacău. Astfel Romsilva a fost prejudiciată cu peste 300 de milioane de euro.

Ioan Adam și Gheorghe Paltin Sturdza le-ar fi promis apoi altor persoane, inclusiv lui Viorel Hrebenciuc, bani sau alte foloase.

În schimb, aceștia aveau misiunea să determine diverși funcționari ai statului să urgenteze punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate a terenurilor.

De exemplu, Viorel Hrebenciuc i-ar fi reproșat de mai multe ori directorului Romsilva, Adam Crăciunescu refuzul său la punerea în posesie a pădurilor lui Sturdza Paltin. Deputatul PSD i-ar fi cerut apoi lui Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta, să intervină la Adam Crăciunescu astfel încât să-l convingă să cedeze.

În cele din urmă directorul Romsilva nu a mai contestat deciziile instanțelor în privința cererilor de restituire a pădurilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS