Confidenţialitate

Violeta Alexandru: Guvernul este gata să facă primele plăți pentru șomaj tehnic I AUDIO

Aproape 460 de mii de angajați din mediul privat au cerut până acum să intre în șomaj tehnic.

Ministrul Muncii – Violeta Alexandru a anunțat la începutul ședinței de Guvern de astăzi că ministerul este gată să facă primele plăți, iar cereri au fost primite inclusiv de la sportivi:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii a construit un draft de măsuri pentru sprijinirea relansării economiei după finalizarea stării de urgenţă.

Relansarea investiţiilor, suportul financiar al IMM-urilor şi acordarea voucherelor de vacanţă sunt printre măsurile propuse.

„Preşedintele României a ieşit public şi a anunţat că starea de urgenţă se va mai prelungi cu o lună, o lună care va însemna consecinţe pentru societate, consecinţe pentru economie”, a declarat joi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Consiliul ia în considerare trei scenarii posibile pentru perioada următoare: scenariul V care presuspune o scădere bruscă a economiei, urmată de o creştere rapidă; scenariul U în care revenirea are o durată relativ scurtă şi scenariul L în care recuperarea economiei este una mai lentă, în care acţiunile publice nu sunt foarte intense.

Florin Jianu ţinteşte o revenire rapidă a economiei, care să corespundă scenariului de tip V, şi propune măsuri în această direcţie.

„Relansarea cererii de produse şi servicii, asigurarea lanţurilor de aprovizionare, asigurarea de lichidităţi şi finanţări pentru companii, dar şi pentru populaţie, realizarea de investiţii substanţiale publice şi private şi nu în ultimul rând asigurarea de resurse umane sănătoase”, a mai explicat Jianu.

Preşedintele CNIPMMR propune ralansarea investiţiilor publice în infrastructură, în unităţile de producţie strategică şi a celor cu impact asupra IMM-urilor locale. Printre măsuri, acesta a mai enumerat crearea unor centre de resurse pentru IMM-uri care să susţină costurile de contabilitate, juridice şi alte servicii de consultanţă.

Un program naţional de susţinere a IMM-urilor, soluţii de creditare, asigurarea lichidităţii în baza a 10.000 de euro, accesarea fondurilor europene pentru asigurarea costurilor de bază şi susţinerea digitalizării sunt alte măsuri propuse de Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

„Nu ne dorim să vedem plantându-se panseluţe, sau cumpărându-se publicitate în această perioadă în care nevoie de revenire economică este cu totul alta”, a adăugat Florin Jianu.

Acesta a acordat o atenţie specială situaţiei în care se află turismul.

„Propunerea noastră este un program de vouchere de vacanţă pentru relansarea turismului românesc. (…) Noi vom lucra împreună cu toate organizaţiile membre ale Consiliului Naţional, 104 organizaţii şi teritoriale şi sectoriale, dar şi cu alte organizaţii ale mediului de afaceri”, a conchis preşedintele CNIPMMR.