Confidenţialitate

Violenţe la Chişinău de Ziua Independenţei

Violenţe la Chişinău, la un protest organizat astăzi, la 25 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova. Manifestaţia a degenerat, după ce autorităţile au interzis accesul protestatarilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Câteva zeci de manifestanţi reuniţi sub sloganul #NuMăTem au încercat să intre în piaţa din centrul Chisinaului, unde are loc parada de Ziua Independenţei. I-au îmbrâncit pe poliţiştii care le-au blocat accesul şi care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Operaţiunea forţelor de ordine este condusă personal de şeful Inspectoratului de politie, Alexandru Pînzari şi de adjunctul său, Gheorghe Cavcaliuc.

Manifestaţia #NuMăTem a fost organizată pe reţelele de socializare pentru a manifesta împotriva Guvernului. Societatea civilă e nemultumita ca Repulica Moldova a devenit cel mai sărac stat din Europa, cel mai corupt, unul dintre cei mai mari exportatori de droguri, că miliarde de dolari ai mafiei ruseşti se spală prin sistemului judecătoresc. „Suntem furaţi la energia electrică, la gazul natural, la apă, sistemul financiar-bancar este falimentat,  suntem conduşi de nişte criminali în frunte cu oligarhul Vlad Plahotniuc şi nu avem motive de a sărbători ceva. Pentru a schimba lucrurile trebuie să ieşim în stradă”, este scris pe pagina de Facebook a evenimentului.

Autorităţile au impus măsuri dure de securitate în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău: sunt inclusiv puncte de control cu detectoare de metale. Sute de ofiţeri ai forţelor de ordine au fost adusi la parada militară de Ziua Independenţei.