Violențe de stradă la Londra și Paris

Confruntări violente s-au înregistrat în capitala Marii Britanii, sâmbătă după-amiază, în contextul unor proteste antirasism şi al prezenţei unor contramanifestanţi de extremă-dreapta, relatează Reuters.

În centrul Londrei s-au adunat sute de protestatari care denunţă rasismul, în cadrul seriei de mitinguri izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat de agenţi de poliţie în Statele Unite.

În paralel, la Londra s-au adunat activişti de extremă-dreapta care încearcă să protejeze statui ale unor lideri politici, inclusiv cea a fostului premier Winston Churchill, care ar putea fi dărâmate de protestatarii antirasism.

Poliţia a intervenit în Piaţa Trafalgar pentru a opri confruntări între cele două grupuri de manifestanţi.

Au avut raportate violenţe sporadice în zona Podului Westminster, în Piaţa Trafalgar şi în faţa Parlamentului britanic.

Primarul Londrei a condamnat violenţele. „Este total inacceptabil. Nu vom tolera atacurile contra poliţiei, autorii vor simţi forţa totală a legii. Este clar că grupuri de extremă-dreapta provoacă violenţe şi dezordine în centrul Londrei. Îndemn pe toată lumea să stea departe de aceste zone”, a declarat Sadiq Khan prin Twitter.

Militanţi de extremă-dreapta au perturbat protestele antirasism organizate sâmbătă după-amiază în centrul Parisului, informează cotidianul Le Figaro.

Aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris pentru a protesta faţă de violenţele poliţiei, după cazul afro-americanului George Floyd, care a murit în timp ce era imobilizat de poliţişti în Statele Unite.

Mitingul a fost perturbat de militanţi ai grupului de extremă-dreapta Generaţia Identitară (Génération Identitaire). Prefectura Poliţiei a semnalat că au fost scandate sloganuri rasiste şi antisemite, astfel că a fost declanşată o investigaţie.

Proteste antirasism au avut loc şi în alte oraşe din Franţa. La Bordeaux, aproximativ 500 de persoane au protestat paşnic. La mitingul antirasism din Lyon au participat circa 2.000 de persoane.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS