Confidenţialitate

Violențe de stradă în Irlanda de Nord

Mai mulţi poliţişti au fost răniţi în timpul unei noi nopţi de tulburări sporadice în părţi ale Irlandei de Nord.

Bombe artizanale şi cărămizi au fost aruncate asupra poliţiştilor, duminică seară, în zonele loialiste din Newtownabbey şi Carrickfergus.

A fost a doua noapte consecutivă când s-au înregistrat violenţe la Newtownabbey, la periferia oraşului Belfast, deşi nu au durat la fel de mult ca sâmbătă seară.

Tulburări au avut loc şi în zona North Road din apropiere de Carrickfergus duminică seară.

Sâmbătă, 30 de cocteiluri Molotov au fost aruncate asupra poliţiştilor la Newtownabbey în ceea ce forţele de ordine au descris ca un “atac orchestrat”.

Vineri, au avut loc violenţe în zona Sandy Row din Belfast.

La Londonderry, poliţia a fost supusă unor atacuri susţinute mai multe nopţi săptămâna trecută în zonele loialiste din oraş.

Aproximativ 27 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi vineri seară la Belfast şi Londonderry.

Tensiunile au crescut în ultimele luni în rândul comunităţii loialiste, care susţine rămânerea provinciei în interiorul Regatului Unit, din cauza acordurilor comerciale post-Brexit despre care se susţine că au creat bariere între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

Furia a crescut şi mai mult săptămâna trecută în urma unei decizii controversate de a nu trimite în judecată 24 de politicieni Sinn Fein, partidul republican irlandez, după ce au participat la o înmormântare republicană la scară largă în timpul restricţiilor antiepidemice.

Toate principalele partide unioniste au cerut demisia şefului poliţiei Simon Byrne, susţinând că el a pierdut încrederea comunităţii.