Vinuri frantuzesti cu pesticide

Nici vinurile frantuzești nu mai sunt ce-au fost odată – cel puțin așa reiese dintr-un studiu realizat în Franța. Au fost testate 92 de tipuri de vin și s-a constatat că toate sunt contaminate cu pesticide. Viticultorii spun însă că e vorba de o concentrație mică de substanțe chimice.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din Franța a analizat 92 de sticle cu vin cu prețuri pornind de la 1,6 euro până la 15 euro. Indiferent că e vorba de vin roșu, alb sau rose, bio sau nu, aparținând unor mari domenii sau mai puțin cunoscute, toate conțin…pesticide – anunță postul TF1.

Unele sticle cu vin, inclusiv sortimente de Bordeaux, conțineau între 10 și 14 substanțe chimice diferite. Dacă s-ar aplica și în cazul vinului limitele maxime de reziduuri admise pentru apă, cele mai multe vinuri franțuzești nu ar putea fi scoase la vânzare – susțin autorii studiului. Ei sunt contraziși însă de viticultori. Iar specialiștii de la Institutului Național de Cercetare Agricolă au declarat pentru postul de radio Franceinfo că e vorba de o concentrație mică de pesticide, care nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Și totuși, acest vin consumat regulat, alături de alte produse contaminate, poate duce, în timp, la scăderea imunității și chiar la aparția unor boli grave – spun medicii.

În 2011, Franța utiliza peste 60.000 de tone de pesticide și își propunea să reducă la jumătate cantitatea folosită, însă aceasta a crescut cu aproape 3 la sută în ultimii ani. Și chiar dacă ar renunța complet la substanțele chimice pentru tratarea dăunătorilor, solurile sunt deja contaminate.