Confidenţialitate

Vinieta Oxigen: S-au cumpărat în primele 6 zile din 2020 doar 104 viniete Oxigen

Până luni, potrivit unei statistici prezentate de primarul Gabriela Firea, au fost achiziționate 104 viniete Oxigen în valoare de 12.485 lei.

Chiar dacă taxa Oxigen se aplică de la 1 ianuarie 2020 în București, amenzile vin abia din luna martie.

”Vinieta Oxigen a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar folosim prima perioadă de aplicare pentru acomodare și conștientizare. Posibile amenzi se vor da începând din martie. Voi organiza spre sfârșitul săptămânii o conferință de presă și voi da toate detaliile. Cetățenii au început deja să achiziționeze viniete Oxigen”, a explicat Gabriela Firea.

Până luni, pentru mașini Euro 3 s-au cumpărat viniete de o zi – 69, viniete de 1 lună – 12, viniete de 6 luni – 3 și de un an – 12.
Pentru mașini Euro 2, statisticile primăriei indică achiziția de viniete de 1 zi – 4, viniete de 1 lună – 1 și viniete de 6 luni – 1.
Pentru mașini Non Euro s-au emis doar două viniete de 1 zi.

De la începutul lui 2020, toți cei care circulă cu mașini poluante în București trebuie să cumpere vinieta Oxigen, taxa Oxigen sau taxa de poluare, după cum mai e cunoscută. Tarifele vinietei Oxigen sunt diferite în funcție de norma de poluare.

Cel mai mare tarif îl vor plăti şoferii care au maşini Non Euro, taxa pentru ei fiind de 1.900 de lei pe an. Vinieta poate achiziţionată pentru o perioadă minimă de o zi (15 lei pentru maşini Non Euro şi 5 lei pentru Euro 4), până la maxim un an.

Excepţie de la plata vinietei fac autovehiculele electrice şi cele hibrid, cele pe două roţi, cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, cele destinate transmisiunilor radio şi tv sau cele deţinute sau folosite de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Ambulanţă sau Medicină legală, protecţia civilă, autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, serviciile de ambulanţă, Societatea de Transport Bucureşti, cele utilizate la căile de comunicaţie şi reţelele edilitare, cele istorice şi cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile şi tratatele internaţionale la care România este parte.

De la 1 ianuarie 2020, vinieta Oxigen trebuie plătită de mașinile (masa totală maximă autorizată sub cinci tone) Euro 3, indiferent pe unde circulă în București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 vinieta Oxigen trebuie plătită pentru circulația pe majoritatea arterelor din București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 (nu și de sărbătorile legale), cu excepția zonei ZACA, unde au accesul interzis, chiar și dacă au vinietă.

Pentru mașinile Euro 4, hotărârea prevede că vinieta Oxigen va trebui plătită din 2021, indiferent pe unde vor să circule în Capitală.

Tarife vinieta Oxigen 2020