Confidenţialitate

Vineri începe referendumul pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Kremlinul vrea astfel să justifice acțiuni viitoare, spune un soldat ucrainean | AUDIO

Scrutinul care începe vineri, anunțat de separatiștii pro-ruși din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, zone ce țin de Ucraina dar ocupate de ruși, a fost catalogat de Statele Unite drept un simulacru.

Poate prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului. Este opinia lui Taras, un soldat aflat pe frontul de Est al Ucrainei, chiar în prima linie.

Militarul, inginer de meserie și voluntar în armata Ucrainei, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Soldatul ucrainean spune că nu se poate cunoalte în acest moment deznodămîntul referendurilor, însă este un semn că Rusia vrea să se folosească de chemarea la vot pentru a justifica viitoare acțiuni militare în regiune:

„E foarte greu de prezis care va fi efectul acest referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă probabil să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk.

Poate în acest fel vor încerca să își justifice eventuale acțiuni viitoare, cum ar fi escaladarea conflictului”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cum au reacționat soldații ucraineni după discursul lui Putin. „Nu contează câte trupe va trimite, noi ne vom apăra teritoriile” | AUDIO

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock