Vineri dimineața, ne-am transformat în boieri, la Ciumbrud – VIDEO

Vineri, Deșteptarea s-a mutat în mijlocul viilor care se întind pe dealurile din Ciumbrud, un sat ce aparține municipiului Aiud, cunoscut pentru vinul care se face aici pe Domeniile Boieru.

Vechea tradiţie a vinului nobil, ardelenesc, renaşte în acest colţ ferit de vântul aspru, unde strugurii se coc în tihnă la umbra blândă a migdalului.

Câștigătorii aleși în urmă cu o săptămână la concursul din Deșteptarea au fost degustătorii noștri care au luat la rând vinurile nobile și au căutat să afle mai multe despre legendele Vinului de Ciumbrud dar și ale zonei în care se naște acesta.

Cu o zi înainte să vă dăm bună dimineața în direct la Europa FM am fost la o degustare și un prânz tradișional chiar în mijlocul viei, loc în care am aflat cum se îngrijește vița de vie și de ce are nevoie un soi nobil pentru a fi roditor și a da struguri de calitate pentru un vin pe măsură.

După masa servită în vie, ne-am mutat la castel. Puțini știu că la aproximativ 30 de kilometri de Alba Iulia se află castelul de la Sâncrai unde se țineau baluri selecte, în urmă cu 200 de ani, când a fost construit.

Restaurat și reamenajat cu mult bun gust, castelul redevine azi un loc primitor pentru multe evenimente culturale, dar și cadrul perfect pentru o nouă degustare de vinuri pentru câștigătorii concursului din Deșteptarea. După un tur privat al castelului de la Sâncrai, am continuat poveștile despre vin și degustările, aflând și cum ar trebui combinate alimentele în timpul unei degustări pentru a putea simți pe deplin savoarea unui vin bun.

Seara primei zile la Ciumbrud s-a consumat cu o petrecere cu muzică tradiională românească, completată de dansuri populare, la Casa Domeniile Vinului. În compania unui pahar de vin bun și a unor gustoase specialități culinare regionale, din restaurantul pensiunii, am continuat poveștile și ne-am făcut noi prieteni, alături de care ne-am trezit dis de dimineață, vineri, pentru Deșteptarea.

Dacă v-ați întrebat vreodată cum se poate face din pasiunea pentru vin o afacere și cum se naște vinul de Ciumbrud, am avut aceeași curiozitate înseamnă, așa că vă recomandăm interviul pe care l-am realizat în direct cu Florin Dănoaie, proprietarul Domeniile Boieru și al Cramei Ciumbrud.