Confidenţialitate

Noua șefă a Comisiei Europene susţine monitorizarea statului de drept în toate țările comunitare

Ursula von der Leyen, proaspăt aleasă președintă a Comisiei Europene, susţine introducerea unui mecanism pentru monitorizarea situaţiei statului de drept în toate ţările Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat mai multor publicaţii de pe continent, succesoarea lui Jean Claude Juncker a declarat că  “(…) pentru a raţionaliza o dezbatere intensă, vom susţine introducerea unui mecanism care să ofere un raport transparent asupra situaţiei statului de drept în fiecare stat membru.

În acest mod, vom evita să arătăm cu degetul doar spre anumite state membre; vom face astfel încît să fie evaluate toate ţările”.

Ursula von der Leyen a evitat să răspundă clar la întrebarea dacă statele care nu respectă valorile fundamentale ale Uniunii ar trebui sancţionate sau nu cu reducerea fondurilor de dezvoltare.

Întrebată cum vor fi aplicate regulile pentru toate ţările UE, în condiţiile în care Germania şi Franţa nu au fost sancţionate pentru nerespectarea limitelor privind deficitul bugetar, Ursula von der Leyen a răspuns: “Aceleaşi criterii sunt valabile pentru toată lumea. Experienţa mea politică îmi sugerează că respectarea regulilor destinate tuturor este singurul fundament pentru menţinerea unui anumit echilibru între puterile influente în lume. Noi apărăm ordinea bazată pe reguli, iar acest lucru se aplică şi în UE”.

Mai multe state central și est-europene s-au plîns că ar fi pe nedrept sancționate de Comisie, din cauza presiunilor la adresa justiției.

Proceduri punitive au început deja în privința Poloniei și a Ungariei.

Critici la adresa schimbărilor din justiția românească au fost, de asemenea, formulate constant de Comisia Europeană.

De altfel, pozițiile publice ale actualului prim-vicepreședinte al Comisiei, Frans Timmermans, au făcut ca mai multe state europene să conteste vehement posibilitatea numirii sale în funcția de președinte al CE.